Moet de SGP uitgesloten worden van politieke samenwerking?

Het overgrote deel van de lokale SGP-politici wil samenwerking met de PVV en Forum voor democratie (FvD) niet uitsluiten. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door het Nederlands Dagblad onder lokale SGP-politici. ‘Elke politieke partij heeft standpunten in haar programma waar je het minder of niet mee eens kunt zijn. Waarom moet je dan PVV en Forum voor Democratie uitsluiten?,’ zegt bijvoorbeeld een SGP raadslid in het Nederlands Dagblad van 30 januari 2021.

Dat kun je vinden, maar misschien moet je toch ergens een grens trekken. Bijvoorbeeld als een partij de grondwet wil schenden, oproept tot discriminatie of onduidelijk is over antisemitisme. Dagblad Trouw is er in zijn commentaar van 30 januari 2021 duidelijk over. In een hoofdredactioneel commentaar stelt zij dat het verkiezingsprogramma van de PVV racistisch is, openlijk oproept tot discriminatie en de grondwet schendt. Sterker nog, Trouw stelt dat overwogen moet worden de PVV te verbieden en zegt dat er een rechte lijn loopt van die stellingname naar haar oprichters in de Tweede Wereldoorlog

Uit eigen SGP-kring kwam de kritiek van inmiddels ex SGP-lid burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal. Hij stelde: “Met heulen met openlijke antisemieten ga je een lijn over die je niet over moet willen gaan. Jammer dat de partij deze lijn niet trekt.’ En op 31 januari twitterde hij veelbetekenend naar aanleiding van de Auschwitz herdenking: ‘Opdat wij nooit vergeten… In een tijd waarin antisemitisme nog springlevend is.’

De opstelling van de Veenendaalse burgemeester wijst op een verdeelde partij. Die verdeeldheid  blijkt ook uit de enquête in het Nederlands Dagblad. Zo vindt 27% van de SGP politici dat de PVV en FvD de democratische rechtsorde ondermijnen, 62% vindt dat niet. 42% van de SGP politici stelt dat moslims niet zoveel rechten moeten hebben als christenen om hun geloof vreedzaam te belijden, een meerderheid 49% vindt dat moslims de rechten wel moeten hebben. Liefst 58% van de SGP’ers beweert dat het gedachtegoed van D66 kwalijker is dan het gedachtegoed van de PVV en de FvD. Slechts 25% vindt van niet.

Opmerkelijke cijfers. Een groot deel van de SGP-érs vindt dus dat moslims in hun rechten gediscrimineerd mogen worden en dat het gedachtegoed van de PVV en FvD minder problematisch is dan dat van D66. Het zijn extreme opvattingen waarvan je zou verwachten dat die in ieder geval wel problematisch zijn voor die SGP’ers die die opvattingen niet delen. Voor hun is de principiële vraag of je lid wil blijven van een partij die wil samenwerken met partijen die de geur van racisme en antisemitisme met zich meedragen.

Je zou het ‘het 6 januari moment’ van de SGP kunnen noemen. Door de bestorming van het Capitool in Washington worden de republikeinen in de Verenigde Staten gedwongen partij te kiezen tussen een conservatieve koers en een radicaal rechtse koers. De SGP leden staan ook voor zo’n keuze. Het onderzoek van het Nederlands Dagblad lijkt er op te wijzen dat in ieder geval een groot deel van de SGP-politici neigt naar de radicaal rechtse koers. Betekent dit dat veel SGP’ers burgemeester Kats in zijn principiële keuze gaan volgen en afscheid gaan nemen van de SGP?

We zullen zien. Interessanter voor Ede is wat de koers van de SGP betekent voor de Edese politiek waar de SGP de grootste partij in de gemeenteraad is. Als de SGP niet ondubbelzinnig afstand neemt van de PVV en de FvD moeten Edese politieke partijen dan samenwerking met de SGP niet uitsluiten?

Volgend jaar maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen, dus men heeft nog even de tijd voor een antwoord. Maar dat een antwoord niet kan uitblijven, lijkt me duidelijk.

 

Bronnen:
https://www.trouw.nl/opinie/de-pvv-schendt-de-grondwet~bac4577cf/

https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/lokale-sgp-bestuurders-sluiten-pvv-en-forum-niet.15919452.lynkx

https://cip.nl/cip+/82145-kees-van-der-staaij-kritisch-op-pvv-en-fvd-onze-fundamentele-vrijheden-zijn-bij-hen-niet-in-veilige-handen

https://www.nd.nl/nieuws/politiek/1017161/-waarom-zouden-we-ons-verheffen-boven-forum-en-pvv-

 

 

1 thought on “Moet de SGP uitgesloten worden van politieke samenwerking?

 1. Democratie is een luxeartikel. Eigenlijk niet geschikt voor ons “‘naakte apen”.

  Maar ik ken geen beter alternatief . En ’t is een reuze handig middel om politieke doelen mee na te streven.

  Dat doet ook een SGP. Legitiem

  Het is dan een gotspe om, zoals in Ede, de partij met de meeste stemmen (SGP) buiten het college te houden.

  Ook dat is discriminatie. Van de ergste soort, want strijdig met de grondwet.

  Maar ja, in Ede is het normaal om een partij met zeven raadszetels te paaeren ten faveure van partijen met drie raadszetels.

  Kijk, ik ben geen “fan” van de SGP. Of van welke religieus geïnspireerde partij dan ook.

  Maar democratie is niet iets vrijblijvends.

  En heus, ook religieus geïnspireerde politici en bestuurders kunnen uitstekend werk leveren. Dat zagen we eerder, dat zien we nog.

  En vaak ook het tegengestelde, dus.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *