Het ZGV onder beleg

Wie had dat gedacht? Precies 3 maanden geleden op 21-12-2019 schreef ik (toen nog) als gastcolumnist over het Ziekenhuis Gelderse Vallei. De reden was toen een in mijn ogen ongefundeerde aanval tijdens een radioprogramma op het ziekenhuis. U kunt het nog teruglezen op ededorp.nl . En nu schrijf ik weer over dit, zeg maar ons, ziekenhuis. Maar nu met zwaar gemoed.

Door de toename van het aantal patiënten door het Coronavirus maakt het ziekenhuis (meer) ruimte voor coronapatiënten. Vandaag en morgen wordt de afdeling intensive care omgebouwd van 12 naar 24 bedden. Een verdubbeling! Dat lijkt oh zo simpel, even een paar bedden erbij, apparatuur aansluiten en klaar is Kees. De werkelijkheid zal anders zijn. Maar met die verdubbeling van het aantal bedden zal ook de personele bezetting moeten worden verdubbeld.

Werkdruk.

Mij is niet duidelijk (geworden) hoeveel personeel er per ic-patiënt nodig is. Maar laten we eens uitgaan van minimaal 1 verpleegkundige per 2 patiënten in dit geval. En dat er los van het aantal artsen nog eens 6 ondersteunenden voor een afdeling van 12 bedden zijn. En dan natuurlijk de eindverantwoordelijke arts, de intensivist. Dan zit je zo op 13 personen. Als die 40 uur werken heb je voor een volledige weekbezetting zo maar 55 personeelsleden nodig en bij een verdubbeling van het aantal bedden meer dan 100. Die zijn er niet en o wee als er mensen ziek worden. Dus deze (en ook alle niet direct bij de IC betrokken medewerkers) werken zich dus uit de naad, draaien dubbele diensten en hebben amper vrije tijd. Laat staan tijd om te winkelen, dus NIET hamsteren potdorie!

Aanpassingen.

Als één van de eersten plaatste het ZGV een triagetent bij de ingang van de spoedeisende hulp (SEH) om zo snel vast te kunnen stellen of een patiënt coronaverdacht is en deze op een voor de overige patiënten en medewerkers veilige weg naar de juiste afdeling te brengen. Ook kan de noodzaak van directe opname van overige gevallen worden vastgesteld en naar bevind van zaken worden afgehandeld. Het bezoekuur is per vandaag inderdaad een bezoekUUR geworden. Van half zes tot half zeven gaan de deuren open voor bezoek aan patiënten. Maar ook niet noodzakelijke operaties en behandelingen die voor na a.s. maandag staan gepland worden afgebeld. En ja, dat treft dus ook niet coronapatiënten en is soms heel vervelend en lastig. Maar het kan niet anders men heeft de ruimte en het personeel nu dringend nodig om dit virus te bestrijden en zoveel mogelijk patiënten te genezen. Daar moet en zo blijkt gelukkig volop is ook begrip voor. Men verdient onze volle steun.

Acties.

In deze tijden blijkt uit de vele spontane acties vanuit de brede gemeenschap de enorme waardering voor het zorgpersoneel. En dat zijn niet alleen de werkers in ziekenhuizen, dat besef ik zeer wel, maar ik beperk me in deze column nu even tot het ZGV. De meest recente is #mijnhartvoordezorg waarbij je gevraagd wordt een wit t-shirt met daarop een (groot) rood hart achter het raam op te hangen. Ik ga het straks, nadat ik de column heb ingezonden, in ieder geval doen. U ook? Ja, toch? TOP!

Persoonlijk.

In bijna al mijn columns heb ik wel een persoonlijk linkje. Begin mei moeten mijn bloedwaarden weer gecontroleerd en daarna in een consult met de specialist worden beslist of mijn medicatie moet worden aangepast. Hoewel het nog even duurt, kan ik me zo maar voorstellen dat we dat gewoon 3 maanden uitstellen. Rest mij u allen een goede gezondheid toe te wensen, hou fysieke afstand maar kom digitaal nader tot elkaar. Maar vooral: let op elkaar.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *