Staatsbushokjes

Afgelopen donderdag kwamen het college van burgemeester & wethouders en de raadsleden bij elkaar om allerlei lopende zaken te bespreken. ‘Oordeelvormend’ heet dat dan zo mooi in het politieke jargon. Bij ons thuis oordeelvormen we ook wat af aan de etenstafel. Ook moest er over een aantal dingen beslist worden wat dan weer in het ‘besluitvormende’ gedeelte plaats vindt. Volgens mij waren ze er allemaal want bij de stemmingen was steeds het aantal voor- en tegenstanders opgeteld gelijk aan 39.

Op een gegeven moment was het onderwerp ‘vergroening van bushokjes’ aan de orde. Ja, u leest het goed, ook het oude vertrouwde baken in onze samenleving ontkomt blijkbaar niet aan dit onderwerp. En laat het duidelijk zijn, het gaat hier dus niet om ze van een groen verfje (op waterbasis natuurlijk) te voorzien. Nee, ook de Edese bushokjes moeten mee in de vaart der volkeren wat duurzaamheid betreft. Dus volop beplanting op het dak in combinatie met een zonnepaneel staat ons te wachten.

Toen wethouder Hoefsloot (Groen Links) hierover werd bevraagd ontstond er op een gegeven moment zelfs iets van onrust toen hij zei dat gemeente Ede deze bushokjes heeft aangekocht. Diverse raadsleden veerden op van het opgewarmde pluche. “Maar waarom weten wij daar dan niets van?” Die transactie was nog maar net achter de rug. Verder bleek ook dat de huidige bushokjes niet sterk genoeg zijn voor de geplande vergroening. Maar gemeente Ede heeft ze nu wel in haar bezit mensen!

Ik maakte thuis een vreugdedansje achter de PC. Op naar het grote terugdraaien van de privatisering dacht ik. Het is dus al begonnen in Ede. Ik ben van een generatie die stap voor stap zag dat landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden heel veel zaken hebben overgedragen om de z.g. gunstige marktwerking intrede te laten doen. Want door gezonde concurrentie zou het allemaal goedkoper en ook veel beter gaan worden. Nou, er blijkt in de praktijk van alle dag echter weinig van terecht te zijn gekomen.

Noem maar een aantal zaken die de overheid vroeger in beheer had en nu door de marktwerking ons echt veel verder hebben gebracht. Ik weet er eigenlijk geen te noemen. Ik had al eerder die avond hevig geknikt toen Harry van Huijstee (PvdA) aan het woord was. Hij riep gemeente Ede op om zelf zich op de sociale huisvesting te storten. Het financiële getij is gunstig en daardoor kan er meer voor bepaalde categorieën mensen worden gedaan waar ‘de markt’ nu helemaal aan voorbij gaat.

Staan die bushokjes nu symbool voor vernieuwd denken? Dat de gemeente snapt dat je bepaalde zaken beter in eigen hand kunt hebben zodat bepaalde inwoners niet tussen wal en het schip raken. Als ze straks maar niet ten prooi aan propaganda vallen nu ze in bezit zijn van de gemeente. Dat niet wethouder Hoefsloot straks vanaf een levensgrote ‘JCDecaux’ poster ons aan staat te grijnzen bij lijn 2 met de tekst ‘Groene Kameraad, zie hier de noeste arbeid in uw Edese duurzame heilstaat!’ Verder vind ik het goed.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *