NK OPPORTUNISME

Dan heb je net aangegeven dat je voortaan slechts nog eens als gastcolumnist wilt fungeren, komt er vrijwel daarna iets langs in de categorie ‘Wat heb ik nu weer aan mijn fiets hangen?’ Dus toch maar weer de tekstverwerker eens een fikse trap gegeven. Wat blijkt, de gemeente Ede zal dit jaar de gastheer zijn van het Nederlands Kampioenschap wielrennen. Nu zou ik zo’n twintig jaar geleden een gat in de lucht hebben gesprongen bij zo’n bericht. Ik consumeerde toen echt alles wat maar met wielrennen te maken had.

Bij een voorjaarsklassieker of tourrit zat ik uren achter elkaar naar het televisiescherm te turen, ook al gebeurde er vrijwel niets. Toch durfde ik niet eens even naar het toilet te gaan, doodsbang dat ik een beslissende demarrage zou missen. Maar per dopinggeval sleet echter mijn interesse en nu volg ik eigenlijk helemaal niets meer. Maar goed, voor de ware wielrenliefhebber zal de weg naar ons mooie Ede voor het NK 2019 wel te vinden zijn.

Mijn verbazing zit dan ook in het feit dat gemeente Ede vol bombarie dit evenement aankondigt dat ook enkele tonnen aan gemeenschapsgeld gaat opslokken. Terwijl nog maar kort geleden de beloofde korting op paspoorten is geschrapt en er tevens op de portefeuille sport wordt bezuinigd om vooral de begroting rond te krijgen. Dan verzuren en blokkeren je benen toch spontaan vooral als je leest hoe enthousiast de collegepartijen VVD en Gemeentebelangen (en ook onze burgemeester) dit wielerevenement ontvangen.

Kijk, dat bedrijven of individuele burgers zo’n gebeuren naar Ede halen, en dus ook financieren, is prima. Maar dat de gemeente een fikse geldspuit hanteert om tot een imago verhogende presentatie te komen is ronduit dubieus. En het is helemaal niet zo duidelijk hoe het geld terugverdiend wordt dat de gemeente er insteekt. In plaats van te juichen zouden de VVD en de VVD-light juist principieel moeten wijzen op een (lokale) overheid die zich hier helemaal niet mee bemoeit.

Als hardfietser in het ‘Burgerteam Gemeente Ede’ heb ik dan ook al bidons gevuld met marktwerkings-elixer om deze naar genoemde partijen te gooien als ze langs het parcours staan te klappen. De zin om nog maar eens een demarrage in te zetten is mij zo intussen wel vergaan. Een fiets minnende collega van mij heeft intussen zelfs al vrij genomen voor het NK. Hij wrijft er bij mij nog maar eens fijntjes in dat mocht het om het organiseren van een marathon in Ede gaan ik heel anders zou denken.

En wellicht heeft hij ook nog gelijk en ben ik even opportunistisch in mijn denken als het college van B &W in Ede. Ben ik blijkbaar geschikter voor de lokale politiek dan ik altijd heb gedacht…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *