Natuurlijke kunst

Ik wreef nogmaals in mijn ogen maar het stond er echt. “Daar gaan we weer” en ik zuchtte nog maar eens diep. Het ‘Word Art Center’ op herhaling! Dat ging door mij heen toen ik afgelopen week een artikel in de EdeStad las. Hierin wordt een volgende poging aangekondigd om iets kunstzinnigs te gaan doen èn waardoor er veel mensen naar Ede moeten gaan komen. Ik selecteer & citeer voor u een aantal quotes uit genoemde publicatie. Riemen vast, daar gaan we:

Het gemeentebestuur wil ‘Het verhaal van Hélène Kröller-Müller’ op hoogwaardige manier exposeren in de linkervleugel van de voormalige Frisokazerne. Burgemeester en wethouders staan unaniem achter dit plan”, verzekert wethouder Hester Veltman. De inschatting is dan ook dat we elk jaar zo’n 80 á 90.000 bezoekers over de vloer kunnen krijgen. De gemeente heeft er intussen al 250.000 euro per jaar voor gereserveerd, vanaf 2021. De nieuwe invulling zou voorlopig zijn voor een duur van vijf jaar.

Als onze burgemeester en al die wethouders werkelijk unaniem achter dit plan staan (kan ik mij niet voorstellen trouwens) dan moeten die dit project dan ook maar uit eigen beurs gaan financieren. Kunnen ze een aardig zakcentje bijverdienen als straks die hordes toeristen zich naar Ede begeven om zich vol overgave aan ‘Art & Food’ te laven. Dat u en ik straks voor een dagje rust beter in Giethoorn terecht kunnen dan door in Ede te blijven.

Maar u en ik begrijpen ook wel weer dat zoiets natuurlijk betaald moet gaan worden met gemeenschapsgeld. Dat brengt mij dan ook bij de principiële vraag of het realiseren van zo’n plan wel de taak is van de lokale overheid? Laat dat maar over aan ondernemers, banken of investeringsmaatschappijen. Zien die ergens heil in dan komt het heus wel van de grond. Zo niet, dan het plan gauw via het toilet naar de afvalwaterzuivering aan de Dwarsweg afvoeren.

Opmerkelijk is ook wel dat een wethouder van VVD-huize dit aanprijst! Want is dit verhaal wel allemaal zo liberaal? Ik dacht altijd dat men in die hoek voor een kleine overheid is die wat basiszaken voor de inwoners behartigd en het liefst de rest aan de (vrije) markt overlaat. Nou, zo’n kunstexpositie hoort volgens mij niet bij de primaire levensbehoeften zoals goede woningbouw, infrastructuur, veiligheid en zorg (er zijn tekorten hoor!) om er maar eens een paar te noemen.

Maar de VVD-wethouder deinst er blijkbaar niet voor terug om als ordinaire subsidieverstrekker in de kunstsector te willen fungeren. 250.000 euro per jaar gedeeld door 80.000 bezoekers is dus al iets meer dan 3 euro per entreekaartje. Ik zou het ware kunst vinden als de gemeente Ede wegen vindt om veel mensen te trekken zonder dat daarvoor flink de portemonnee moet worden getrokken. We hebben tenslotte wonderschone natuur in overvloed!

1 thought on “Natuurlijke kunst

  1. Wat ik ben blij dat er dit soort stukken verschijnen in ons plaatselijk krantje. Hulde!
    Het is eigenlijk de rol van de gemeenteraad om dit soort projecten te doorzien, maar er is wellicht te weinig tijd en capaciteit. Daarom is deze journalistiek van groot belang.

    Om op de inhoud in te gaan: deze invulling van een deel van de kazerne door subsidies te geven aan het World Art Center (wat een pretentieuze naam!) is ronduit belachelijk. Men pretendeert hierdoor kunst te promoten, die al lang aanwezig is een paar kilometer verderop (in het Kröller Müller). Volgens mij is dit een omweg om de leegstand van een aantal gebouwen te verbloemen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *