Sterf reformatorisch dagblad, sterf!

Die gepassioneerde oproep las ik op Twitter deze week. Met een luizenmoeder associatie grapte ik nog dat ik dat raar én bijzonder vond, maar eigenlijk vind ik het eng. En heel erg jammer.

De reden waarom het RD dood moest was dat er bij de krant een reclamebijlage zat met daarin de oproep om aan SuitSuppy te vragen niet meer met vulgaire erotiek de aandacht trekken. Als voorbeelden gaven de auteurs: “sadistische onderwerping van vrouwen” en “zoenende mannen in erotische pose”. Omdat Nederland nu erg tolerant is ontstond er ophef. Dit kon echt niet, homohaat, homofobie en natuurlijk moesten de schrijvers kapot en/of dood gezien de vele reacties. Je mag in Nederland zijn wie je bent, vinden wat je wilt, maar als je anders denkt over seksualiteit dan ga je natuurlijk te ver, dat kan echt niet.

Maar deze landelijke storm in iets meer dan een glas water lijkt misschien niet het meest logische onderwerp voor een eerste column op EdeDorp. Toch zie ik in Ede in het klein wat in Nederland in het groot gebeurt. In de tijd dat deze ophef speelde waren daar ook de gemeenteraadsverkiezingen en in Ede deed de SGP het nog beter dan vorige keer.

Een paar van mijn Facebookvrienden waren ‘not amused’ en schreven:

Laten we een moment stilte houden voor de treurige uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in Ede. Niet alleen is het weer niet gelukt kerk en staat van elkaar te scheiden, maar heeft de partij met de meest starre, achterhaalde en onwetenschappelijke overtuigingen en doelstellingen de meeste zetels gehaald.” (Waar nog een oproep om de vrijheid van onderwijs af te schaffen op volgde…)

En wederom heeft Ede GEEN realistische afspiegeling van de bevolking. De SGP gefeliciteerd met het vanaf de kansel behaalde resultaat!

Refofoob, dat is vast nog geen woord, maar misschien kan het wel wat worden.

In 2014 waren SGP en VVD al een soort van klaar met het nieuwe college en dachten CDA, CU, Gemeente Belangen, D66 en de PvdA even van niet. Een boel commotie en geen SGP in het college. Nu lijkt de SGP-informateur op een zijspoor gezet te worden, hij beraadt zich op zijn positie. Misschien de eerste tekenen dat er weer een college gaat komen zonder SGP. Zijn de andere partijen refofoob, bang voor hun eigen plekje, of zit er nog steeds oud zeer van voor 2014?

De ‘Sterf RD sterf opmerking’ die ik op Twitter tegenkwam was een reactie op een paar zinnen uit een commentaar van de hoofdredactie op de ontstane commotie. Het artikel eindige met de gedachte dat Jezus niemand uitsloot, Hij zou optrekken met “met homo’s en hoofdredacteuren”. De reden dat het RD dood moest was omdat in dat commentaar ook beschreven werd dat de redactie gelooft in het traditionele huwelijk en niet in andere vormen van seksualiteit.  

Eng en erg jammer noemde ik het in het begin van deze column. Eng omdat tolerantie geen éénrichtingsverkeer kan zijn. Jammer omdat we toch iets van moeten maken met elkaar. Dat gaat makkelijker als we echt respect hebben voor elkaars opvatting en luisteren. Niet meteen boos worden omdat er ergens een verschil in denken zit. Zelfs niet (of juist) als het gaat over iets dat we heel belangrijk vinden. Dat kan op Twitter, in Nederland en ook hier in Ede (of we het nu een dorp of stad noemen).

Heel nieuwsgierig ben ik hoe de formatie hier gaat aflopen. Krijgt de SGP deze keer wel een plek aan tafel of krijgen we een (flink) links college. Wat er ook uit komt, het is vast stof voor veel meer columns.

 

(door Harmen Quast)

 

1 thought on “Sterf reformatorisch dagblad, sterf!

  1. Gelukkig is het vlak na die treurige toetsenbordtijgeroproep tot de dood ook weer Pasen, het feest van de wederopstanding, en staat Twitter vandaag vol met 1 april grappen. Niet dat ik op zondag Twitter lees natuurlijk.

    De uitkomst van de gemeenteraadsverkiezing geeft wél een goed beeld van de plichtsgetrouwe en actieve Edenaren die voor of na het werk even een ommetje maken om te stemmen. Natuurlijk zeg ik daarmee niet dat elke niet-stemmer een uitkeringstrekkende Netflixkijkende bankhanger is, maar types die niet eens de moeite nemen om hun stem uit te brengen, krijgen óók geen vertegenwoordiging in de gemeente. ‘Da’s logisch’, zou Johan Cruijff gezegd hebben (om maar eens een andere god aan te halen).

    Wie liever woont in een gemeente zonder SGP, is beter af in Amsterdam. Al hebben ze daar weer andere problemen, DENK bijvoorbeeld of teveel toeristen (of zakkenrollers, dure woningen en schietgrage mocromaffia). Hier in Ede hebben we SGP, kippen, een gifbelt en het aanhoudend slechte imago van Veldhuizen. En niet te vergeten, een gemeentebestuur wat graag op wereldniveau over eten mee wil praten, terwijl iedereen allang weet dat ‘processed food’ geen lang leven beschoren is.

    De nieuwe burgemeester heeft de megalomane Edesche slag om de wereld al aardig te pakken. Zijn wens is het WK Wielrennen naar ons dorp te halen. Het lijkt me een goed idee om een crowdfundingsactie te houden onder de burgers van Ede, om onze sportieve burgemeester een weekendje naar de start van het WK wielrennen te sturen. Elders, da’s logisch.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *