Opeens heb je het, je wordt adviseur inclusie!

Vroeger hielden we niet van discriminatie. Vroeger schilderden we zelfs malle teksten op de muur van ons gemeentehuis: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.” Flink ouderwets natuurlijk. Tegenwoordig is discrimineren positief, progressief en natuurlijk sociaal rechtvaardig.

Als deze site EindhovenDorp.nl had geheten kon ik nu even zeuren over een universiteit die bij de zoektocht naar nieuw wetenschappelijk personeel in eerste instantie niet kijkt naar de beste kandidaat maar naar de beste vrouw. Helaas zitten we hier in Ede dus is het op deze site wat maf om uit te leggen hoe beledigend dit is voor vrouwen en hoe het totaal in gaat tegen emancipatie. Maar goed, Ede heeft gelukkig weer zijn eigen dingen. Bijvoorbeeld: de prachtige nieuwe vacature adviseur inclusie.

Wil je maximaal € 4.859,– bruto per maand verdienen door te zorgen dat iedereen meedoet en zich thuis voelt binnen onze gemeente? Snel schrijven dan! Je moet wel weten waar je over praat. Dat is fijn want in de vacature staat niet beschreven wat inclusief Ede inhoudt. Moeten er net als aan de TU Eindhoven meer vrouwen komen werken? Meer kleuren? Meer mensen met een bijzondere seksuele voorkeur? Of gaat het er (alleen) over dat mensen met een handicap ook een kans krijgen? Nergens in de vacature lees je waar het over gaat. Bewustwording. Inclusief werkgeverschap. Concrete doelstellingen bedenken hoort bij je nieuwe taak.

Nu wil ik er best wel een paar bedenken:

  • meer dan 50% van de ambtenaren moet aangesloten zijn bij een kerkgenootschap om de Edese bevolking een beetje te representeren;
  • 20% moet roken;
  • tussen de 93% en 96% van de werknemers moeten heteroseksueel zijn;
  • 10% van de ambtenaren moet een handicap hebben.

Eigenlijk hoeft dit van mij niet, ik denk dat je gewoon mensen moet zoeken die goed zijn in hun werk en niet hoeft te selecteren op een bepaald hokje, maar dat is niet echt meer van deze tijd toch?

En trouwens, ondanks dat de vacaturetekst niet rept over wat inclusief dan zou moeten zijn, de site van de Gemeente Ede geeft wel wat duidelijkheid.

“We vinden het belangrijk dat iedereen in gemeente Ede mee kan doen: jong en oud, met welke culturele of sociale achtergrond dan ook. Het maakt niet uit wat iemands seksuele geaardheid, opleidingsniveau of beperking is. Waar het wél om gaat is waar ieders talent, kwaliteit en vermogens het best tot zijn recht komen. Dat noemen we ook wel inclusie. Samen met inwoners maken we gemeente Ede toegankelijker.”

Met deze zin kan je natuurlijk nog alle kanten op. Een lekker politiek correct verhaal met wat je lekker modern ‘positieve discriminatie’ noemt of hard aan de slag om te zorgen dat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt ook kunnen meedoen, misschien wel allebei. We gaan het zien. Iets voor jou? Je kunt reageren t/m 26 juni 2019.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *