Bijzondere beschouwingen

Als zelfs de SGP Ede -in die kringen kun je ontslagen worden als je iets met theater doet- een stukje toneel gaat opvoeren kun je volgens mij wel spreken van bijzondere beschouwingen, in plaats van ‘Algemene Beschouwingen’ zoals ze echt heten. Ze waren er in ieder geval afgelopen donderdag. En duurde heel erg lang, nachtwerk werd het, en het is nog niet klaar dus gaan ze volgende week verder.

Algemene beschouwingen zijn er als de gemeenteraad discussieert over de plannen die de het college van burgemeester en wethouders voor de komende periode hebben gepresenteerd. Het verschil met gewone vergaderingen is dat bij de algemene beschouwingen niet wordt gepraat over de voorstellen die op dat moment actueel zijn, maar over het totale beleid. Een bijzondere raadsvergadering dus.

Als ik de spreekteksten nalees vind ik van alles en nog wat bijzonder, een paar opvallende puntjes hieronder:

  • Bijzonder dat er 6,5 miljoen euro op zorg bezuinigd moet worden!!
  • Bijzonder dat in Ede in nog geen twee jaar het aantal daklozen verdubbeld is.
  • Bijzonder dat het college beloofde paspoorten goedkoper te maken en dit toch niet doet.
  • Bijzonder dat terwijl de fractievoorzitter van D66 haarscherpe teksten over GroenLinks, het CDA en de VVD op papier zet een algoritme hem suggereert lief te doen over de CU-wethouder.
  • Bijzonder dat de gemeenteraad wel mooie presentaties met flitsende plaatjes over het World Food Center te zien krijgt, maar niet geïnformeerd wordt over kosten en voortgang.
  • Bijzonder dat BurgerBelangen & Democratische Kiezers Ede niet even hun spreektekst inleveren zodat we zouden kunnen nalezen wat die eigenlijk vinden.
  • Bijzonder dat als er een keer anderhalve ton overblijft uit een potje GemeenteBelangen denkt dat we daar dan maar kunst voor moeten kopen.

Maar het blijft toch vooral bijzonder dat met een miljoenen tekort binnen het sociaal domein en een structureel tekort van 2 miljoen in de bedrijfsvoering van de Gemeente alle partijen bezig blijven met het aandragen van extra plannen, complimentjes geven voor al gemaakte plannen die hen goed uitkomen maar niemand roept dat het structureel anders moet.

De Gemeente Ede overleeft het nog wel even door een flink beroep te doen op de algemene reserve, maar wat gaan we doen als die ‘spaarrekening’ leeg is? Heeft er iemand een plan? Of blijven alle partijen over elkaar heen buitelen met ideeën voor extra subsidies, nieuwe klimaatambities en/of het opdragen van de gemeente om mooie dingen (watertappunten, inclusieve schommels, openbare toiletten en weet ik wat allemaal niet meer) te realiseren. Of het college van burgemeester en wethouders hier in mee gaat horen we dus volgende week, ik ben benieuwd. Het ziet er nu naar uit dat het college de plannen gewoon mag gaan uitvoeren. Grote veranderingen verwacht ik volgende week in ieder geval niet te horen, wie weet volgend jaar of …. volgend college.

1 thought on “Bijzondere beschouwingen

  1. Beste Harmen,

    Ik wil je graag even meegeven waarom ik mijn bijdrage niet van te voren mail. Als kleinste partij ben ik als laatste aan de beurt. Totdat ik aan de beurt ben zijn veel van de punten waar ik aandacht aan wil schenken door anderen één of meerdere keren aan te orde gesteld. Om toch een relevant bijdrage te houden pas ik mijn beschouwing gedurende de debat aan. Zo ontstaat mijn uiteindelijke bijdrage. Dit vraag veel energie maar ik vind het waard om het zonde doen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *