Aso-parkeerplaatsen

November vorig jaar was het een dingetje in de Edese politiek. Zwangere vrouwen moesten speciale parkeerplaatsen krijgen vond onze gemeenteraad. Best sociaal toch? Na de herinrichting van het parkeerterrein Kuiperplein krijgen zwangere vrouwen (en gezinnen!?) prachtige parkeerplaatsen.

Deze week zijn de werkzaamheden begonnen! En wat schetst de verbazing, niet alleen de zwangere vrouwen krijgen het beter. Er komen ook speciale aso-parkeerplaatsen. Daar ging het in de gemeenteraad natuurlijk niet over maar het is echt waar: na de herinrichting van het parkeerterrein zijn er twaalf speciale plaatsen voor asociale medebewoners. Ik snap dat ik dit even moet uitleggen.

Beter dan oudminister Ronald Plasterk kan ik dat niet, daarom hieronder zijn tweet waarmee hij op z’n minst excommunicatie uit de Linkse kerk riskeert.

Elektrische auto’s zijn de biomassa van de toekomst. Biomassa klonk ook zo fijn groen; miljarden er aan uit geven met als resultaat: meer vervuiling. Ondertussen lijkt iedereen het wel door te hebben en er van af te willen. Het elektrisch rijden wordt nu enorm gestimuleerd. Super groen. Alleen komt men er langzaam maar zeker achter dat het allemaal heel duur, totaal niet efficiënt en waarschijnlijk nog slechter voor het milieu is ook. Maar de subsidiekranen staan wagenwijd open dus groeit het aantal flink door.

Nu kopen degenen die geloven dat elektrische auto’s goed zijn voor het milieu hun auto’s maar deels zelf, de subsidie financieren we met z’n allen. (U weet vast nog wel hoe je voor € 120.000 een Tesla kon kopen en dan tot tot € 73.120 euro terug claimen.) En dat is precies waarom ik zo blij ben met de keuze voor het woord ‘asocialen’ van oud minister Plasterk. Rondrijden in een auto van € 120.000,- lijkt me al vrij dubieus, maar als je dat dan toch wil is het wel fijn als je het zelf betaalt en niet de auto voor bijna twee derde deel laat betalen met belastinggeld. Dat is toch echt vrij asociaal. Zo mag je dat niet noemen natuurlijk, deze mensen zijn milieubewust, duurzaam of klimaatneutraal. Maar als je je groene bril even afzet zie je misschien wat Ronald Plasterk ook ziet. Voor hem was het even schrikken hoe hoog de kosten voor het aanpassen van ons elektriciteitsnet zijn. Maar er zijn genoeg andere regelingen om van te schrikken en in 2020 en in 2021 gaat het feest pas echt beginnen. In Ede zijn we er klaar voor. Naast drie biomassacentrales  krijgen we mooie extra parkeerplaatsen voor Tesla’s en soortgenoten. Op papier vast super duurzaam, iedereen blij. Tot we over een paar jaar de balans opmaken, dan vraagt iedereen zich weer af hoe het ooit zo ver kon komen.

Ondertussen moet het nieuw ingerichte Kuiperplein zeggen: ‘welkom in Ede’. Iets meer welkom voor de rijken met hun dure elektrische bakken en natuurlijk de zwangere vrouwen. Hoewel, in het bericht over de aanvang van de werkzaamheden ging het over van alles en nog wat – maar niet over parkeerplaatsen voor de zwangere vrouw. Zouden die er toch nog wel gewoon komen? We kunnen het volgen via de speciale Kuiperplein site. Ben benieuwd!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *