Ede bouwt een nieuw marktplein, wat er daarna gebeurde zul je niet geloven!

Is het clickbait? Is het een column? Misschien, het is in ieder geval een treurig verhaal.

Lang geleden was er in Ede een marktplein voor de markt, en feestjes. Toen de onderliggende parkeergarage dreigde in te storten was het er niet echt meer voor de grote feestjes maar nog wel gewoon voor de markt. De feestjes graag op een ander plein. (Wat dan wel nog even voor 1,1 miljoen euro aangepast moet worden.) Eind goed al goed? Nee, het marktplein was ook lelijk. Hoog tijd voor overtuinen en uitnodigende verbindingen. Dat dit dan weer 1,7 miljoen euro zou gaan kosten maakte blijkbaar niet uit. Met een paar leuke prijsvragen werken aan draagvlak en in volle vaart vooruit.

Als rechtgeaard zuurpruim vroeg ik me natuurlijk af of het überhaupt wel nodig was om bijna drie miljoen euro in twee pleinen te investeren terwijl ouderen in Ede steeds minder huishoudelijke hulp krijgen. Maar goed, zeg nu zelf iemand van in de negentig kan toch best minder hulp krijgen in ruil voor overtuinen en uitnodigende verbindingen!

Toen het nieuwe plein klaar was raakte ik deze negatieve gedachten over geldverspilling bijna kwijt. Natuurlijk zou ik niet zo snel 1,7 miljoen euro uitgeven voor wat plantenbakken en een paar waterspuiten, maar het resultaat is overtuigend. Het nieuwe marktplein is een plezierige plek waar iedereen zichtbaar geniet. Het mag wat kosten maar dan heb je ook wat.

Eind goed al goed, iedereen – zelfs de zuurpruimen helemaal blij.

Nee dus. Helaas geen happy end voor dit verhaal.

De Gelderlander schreef woensdag dat het plein (nu al) vol vieze vlekken zit. Blijkbaar is 1,7 miljoen euro net niet genoeg om van een plein een plein te maken. Er had blijkbaar nog een paar ton uitgegeven moeten worden aan de goede stenen. Wat extra pijnlijk is om te lezen – is dat dit geen foutje was maar willens en wetens is gebeurd. Ervaringen van andere gemeenten en opmerkingen van bewoners vooraf! hadden het probleem al aangekaart.

In het artikel staat een quote van de Gemeente Ede: “Als de marktkoopmensen zich anders gedragen en wij gerichter schoonmaken, kan het probleem beperkt blijven.” Al met al niet echt hoopgevende woorden. ‘Als’, dan blijft het ‘beperkt’. Tussen de regels door lezend hoor je dat er in lengte der jaren extra kosten gemaakt moeten gaan worden voor schoonmaak. Iets met goedkoop en duurkoop.

Als leek is het mij een compleet raadsel dat er binnen een begroting van bijna 3 miljoen euro niet de ruimte werd gevonden om iets te doen dat meer dan vier weken mooi blijft, maar goed, ik begreep ook al niet waarom er geen geld is voor huishoudelijke hulp en wel voor ‘mooie’ pleinen.

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *