Snikheet

We hadden in elk geval een onderwerp om over te praten. Een hittegolf spoelde over ons heen. Gevolgd door een heuse bloedmaan. We zaten er klaar voor, maar potverdrie: na 4 weken smetteloze luchten verstopt de maan zich om 21:32, het moment suprème, achter een wolkendek!  

De gelukkigen die op hun werk over een degelijke koelinstallatie beschikten, waren blij dat ze geen vakantie hadden opgenomen. De pechvogels die met vakantie moesten, boekten last-minute een reis naar Portugal om de Hollandse hitte te ontvluchten. Of gingen lekker wintersporten in een nationale skihal. Het was raar maar waar wat op de weerkaart stond: de op één na heetste plaats op aarde is Bangkok met 36 graden na …Maastricht met 38 graden.

Ha, alles gaat goed komen! Ik voel het aan mijn water waarvan ik as we speak de eerste hemeldruppels voel neerdalen op mijn ingesmeerde voorhoofd. Het gaat goed komen met de mensen en de aarde. Want de klimaatverandering brengt de zon naar ons toe. De Nederlanders krijgen het ook in de gaten. Waarom zou je in het vliegtuig stappen, in de file naar Schiphol, zeulend met wielkoffers in overvolle treinen, drommend voor incheckbalies met dreinende reisgenoten badend in het zweet? Waarom dat alles trotseren als je op een camping op een uurtje rijden een maand gratis zon en warmte kan tanken? Ha, de zon komt naar ons toe, we vliegen minder, de CO2 uitstoot daalt. Kom maar op met die hete zomers. Op naar 40, wat zeg ik, 45 graden Celsius!  Het asfalt smelt. De vliegtuigbanden zinken weg in de banen 1 tot en met 5. Alle vluchten gecanceld. Ha, de klimaatopwarming is goed voor het milieu! Alles komt vanzelf weer op zijn bandjes… pardon pootjes terecht. 

Maarreh… die hitte, is die wel goed voor de gezondheid?

Ben je gezond en nog niet te oud dan moet je niet zeuren. Wat een genot om zo’n hete zomer mee te maken. In de schaduw met een groot glas drinken, een niet te zwaar boek op de schoot, af en toe wegsoezen. Soms even spieden naar de blauwe hemel. Of naar de linde waar de hangmat aan hangt. Hé, zie ik meer gele bladeren dan gisteren? Rustig aan, maak je niet druk. Onze tuinmerelvrouw zit al op haar vierde nest te broeden in de linde. Twee keer daags gooi ik een plens water op zijn wortels om te voorkomen dat mevrouw straks in een kale kruin wegbrandt.

Voorkomen is beter dan genezen. Dat verbaast me wel. Dat je nu steeds hoort over de voorspelbare bos- en heidebranden. Terwijl je de hittegolf wekenlang ziet aankomen. Waarom de droogste plekken niet preventief nat maken in plaats van achteraf blussen!? We hebben een heel reservoir aan zoet water in het IJsselmeer. Daalt de zeespiegel ook met 0,1 millimeter. Twee problemen opgelost.

Rustig nou maar, George. De autoriteiten weten het vast beter. Maak je niet druk met dat hete weer. Da’s slecht voor je gezondheid.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *