Hoe word je (g)een BN’er?

Iedereen wil het. Aandacht, bewondering, geld, een eigen show! Maar hoe kom je van je huis, tuin en keukenbestaantje van nu in het mekka van de media-aandacht?

Natuurlijk, er is een kans dat je begiftigd bent met talent. Veel talent.  Je grootouders waren muzikant, je ouders waren muzikaal en jij wordt componist, en… tataa… Johann Sebastiaan Bach breekt door! Probleem is dat in het jaar 1700 geen media bestonden. En toch werd Bach BD’er en dat niet alleen. Tot op de dag van vandaag is hij een van de bekendste mensen aller tijden. Supertalent + enorme gedrevenheid + bovenmenselijke werklust = eeuwige roem.

J.S.B. had dat hele speciale en waarschijnlijk was het hem helemaal niet te doen om roem. Hij werd beroemd ondanks zichzelf.

Of neem Jeanne d’Arc. Je hebt geleefd, je kwam op precies het juiste moment op aarde. Het Franse volk had een legende nodig, een ogenschijnlijk zwakke jonge vrouw, die een heldin bleek te zijn waar zelfs de onoverwinnelijke Engelsen bang voor waren.

Of je bent een jongetje dat opgroeit in betondorp en niets zo leuk vindt als voetballen op het buurtplein. Je koppelt die liefhebberij aan je karakter van Amsterdams lefgozertje en die twee dingen beheers je zo goed dat je uitgroeit tot de jongste en beste Oranjedebutant ooit.  J.C. is born – in Holland even beroemd als de bovenaardse J.C.

Maar wij gewone stervelingen hebben niet zoveel talent. We zullen listen moeten verzinnen om roem te vergaren. Het helpt dan de spelregels te kennen van het BN-spel.

Wees niet gewoon. Val op door je gek te kleden, radicale standpunten in te nemen, of tot een minderheidsgroep te behoren. Dus verander je geaardheid, word tweeslachtig, zet een piercing op een akelige plek, draag een pruik, of kleed je ’s middags anders dan ’s ochtends en verkleed je twee keer per avond. Dat je je hult in zwijgen of oneliners, of in bananenschillen dan wel rotte vis is een pré. Je zult eerder uitgenodigd worden voor Wie is de Mol dan wel De Slimste Mens, zoals algemeen bekend DE wegen tot snelle roem.

Als je dat niet wilt – hetgeen ik begrijp want het is vreselijk om mee te moeten doen aan Wie is de Mol met die enge nep Rik, laat staan De Slimste Mens met die onberekenbare jury – dan zijn er nog de opties van elke week overspel, iemand ontvoeren en daar over praten in College Tour, of rapper worden maar dan wel met hele ondichterlijke teksten over Modderfokker of zo.

Wat altijd kan en een snelle weg naar eeuwige roem is eitjes bakken terwijl je uit je neus peutert, schijt hebbend aan alles en iedereen, en daar een eigen youtube kanaal van maken met veel flesjes Cola en blikjes Red Bull op de achtergrond terwijl je Max Verstappen de hemel in prijst. Alleen geschikt voor personen onder de 16 met gebitten die keurig rechtgezet worden met behulp van beugels.

Succes verzekerd.

Ik kan het weten. Ik heb het allemaal geprobeerd en heb in alles gefaald.

Daardoor zal ik eeuwig OBN’er blijven.

Maak mijn fouten niet, beste Nederlander, ga ervoor, live your dream, just do it, en word BN’er. Hordes psychotherapeuten worden er wél beter van.

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *