Marcel van Dalen: Pieter de Frater in 2022

Het was alweer 2022. Wat waren die 4 jaar als wethouder snel voorbijgegaan!

Pieter de Frater dacht weer even terug aan 2018, het begin van zijn o  zo succesvolle wethouderschap. En hij dacht ook nog even aan die wethouder (uit Ede) die nauwelijks 3 maanden wethouder was in een kleine gemeente in het Gooi; wat was dat een sukkel!

“Maar nu niet filosoferen” riep hij tegen zichzelf, terwijl hij met flinke tred naar het Marktplein in Ede liep.

Want daar ging iets bijzonders plaatsvinden: hij ging een speech houden (hoewel de burgemeester hem meermalen verzocht had niet in het openbaar te spreken)!!

Even iets vooraf

In 2018 was het Marktplein verbouwd, en na enige tijd begonnen de waterpartijen van dat plein te lekken in de parkeergarage. Dus moest er iets worden veranderd.

Dat was niet zo moeilijk. De wethouder van de politieke beweging “Eigenbelang Voorop” had een geweldig idee gekregen: een gemeentelijke kartbaan op het Marktplein!! Ook het college en de gemeenteraad waren dolenthousiast en in een paar weken was het rommelige Marktplein veranderd in een gemeentelijke kartbaan.

Dus, op naar het spreekgestoelte op dat plein.

En wat was hij trots op z`n Armanipak, iets te strak en te korte broekspijpen, maar zo had hij begrepen in die 4 jaar: niemand durft tegen een wethouder iets te zeggen over pseudo modieuze kleding.

 “Beste mensen” zo begon hij “ alweer een gemeentelijk initiatief, uniek in de hele wereld, want welke gemeente, waar dan ook, heeft een eigen gemeentelijke kartbaan” “En we hebben iets leuks bedacht voor het volk” zo ging hij verder:

“vanaf de plek van betaalde voetbalclub FC FoodValley  komen over enkele minuten de diesel karts aangereden om de kaartbaan te openen”

Even iets tussendoor over de FC FoodValley voetbalclub (die naam staat echt in het verkiezingsprogramma van een lokale politiek partij in Ede)

Pieter de Frater was bij de collegeonderhandelingen in 2018 in topvorm. In zijn verkiezingsprogramma stond een warm pleidooi voor een betaalde voetbalclub in Ede! En die club was er gekomen. En daarbij twee vliegen in een klap: het ouderwetse openluchttheater werd in 2019 gesloopt (zoals dat hoort in Ede; alles wat gebouwd is voor 1950 moet gesloopt worden) en daar kwam een betaalde voetbalclub.  Die club werd een gemeentelijk betaalde voetbalclub en onze Pieter was nu alweer 3 jaar (betaald) voorzitter. Kun je nagaan, de voetballers zijn ambtenaren in dienst van de gemeente Ede. Pieter vond wel dat de burgemeester zich eigenlijk teveel met de opstelling bemoeide!!

En daar kwamen ze aan, de walmende dieselkarts, de wethouder gloeide van trots, dat hij zoiets geregeld had. En ook  had hij ook voor elkaar gebokst dat hij na zijn wethouderschap beheerder mocht worden van die baan, net zoals een oud wethouder iets van een beheerder was van het openluchtbad in Bennekom.

Maar, zo vond hij, de speech moest natuurlijk eindigen met een reuzeknaller!

“Kijk beste mensen, wat heb ik hier in mijn linkerhand:,een heerlijke kroket! Ik ben er in geslaagd om het Europees kampioenschap kroketten eten naar Ede te halen, want in Ede horen tenslotte grootschalige evenementen die Ede op de kaart kunnen zetten. Voor iedereen is er, over een paar minuten een kroket af te halen op het gemeentehuis”

 Nog even iets tussendoor

Pieter was, zo gezegd, in 2018, in topvorm. In zijn verkiezingsprogramma had hij geschreven (´t is nog waar ook!) dat de fietspaden verlaagd moesten worden. Eerlijk wist hij ook niet waarom, maar de loyale ambtenaren hadden de fietspaden rondom het Marktplein, met een halve meter verlaagd, een soort pilotproject. Dat woord vond hij een beetje deftig. Hij toeterde dat voortdurend in de rondte.

En nog een kleinigheid uit dat verkiezingsprogram (`t is nog waar ook): het blad moet tijdig geruimd worden. En dat hebben ze geweten bij de afdeling groen van zijn gemeente: in juni van ieder jaar zijn de werklieden alvast blad gaan ruimen, zodat in het najaar ze het iets rustiger kregen!!

Tot slot die speech weer, althans de gevolgen

Joelend stormden de toegestroomde bezoekers naar het gemeentehuis, want een warme gemeentelijke gratis kroket, die krijg je alleen in Ede.

Maar, zoals zo vaak gebeurde in Ede, over de verlaagde fietspaden rondom het Marktplein had Pieter niet gecommuniceerd met de inwoners, want het was tenslotte een pilotproject en velen tuimelden dus een halve meter naar beneden. 

U raadt het al, de dieselkarts moesten even aan de kant en de ambulances reden af en aan.

En het bleef nog lang onrustig in Ede.

 

Marcel van Dalen was van 1994 tot en met 2010 voor D’66 lid van de gemeenteraad van Ede. Van 1999 tot en met 2010 was hij fractie voorzitter.

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *