Mooie woorden

Het is niet zo moeilijk, dat politieke gedoe. Je moet alleen je vocabulaire aanpassen en je loopt moeiteloos mee met de Edese politiek. Stel je voor dat je vier keer per jaar, een week of 12 in totaal, op vakantie gaat. Dat nemen je collega’s niet in dank af. Zit je eenmaal in de politiek dan ga je niet met vakantie maar dan ga je met reces. Dat klinkt al een stuk beter.

Achterkamertjes. Een woord met een wat achterbakse connotatie zoals dat zo fraai wordt genoemd. Ze bestaan, die achterkamertjes en misschien is dat wel niet zo erg maar het klinkt zo ranzig, achterkamertjes. Gelukkig is er nu een ander woord voor. Consensuspolitiek. Dat is hetzelfde als achterkamertjespolitiek maar nu ziet het er al heel anders uit.

Nieuw in Ede is de SchoneBuurtCoach. Het zijn de medewerkers van de ACV die ’s nachts controleren of er geen chipsverpakkingen in de kliko voor het plastic zitten. Waarschijnlijk zouden ze bekend worden als de afvalpolitie maar als zo’n vuilnisagent op een verjaardagsfeestje wordt gevraagd wat voor werk hij doet, wat zou hij dan het liefste zeggen? Ik ben van de vuilnispolitie of ik ben SchoneBuurtCoach? Mooi stukje werk van de pr-afdeling van de gemeente Ede.

Ook typisch Edes is het synoniem voor kaalslag. Kaalslag klinkt al behoorlijk historisch maar is best een actueel woord voor Ede. Er wordt mee bedoeld dat een stuk bos wordt gekapt. Het bos waar je zo graag liep met je hondje wordt bij de wortels afgezaagd in het kader van onderhoud. Of in het kader van de duurzame energievoorziening. Tegenwoordig heet kaalslag geen kaalslag meer maar het creëren van een openstructuurlandschap. Want dan ziet het bos er precies zo uit als het 1385 jaar geleden ook deed: kaal. Openstructuurlandschap: wat minder goed gevonden door de pr-afdeling van onze prachtgemeente.

Pauze. Pauze is een woord voor het plebs. Het gepeupel. Een politicus neemt geen pauze. Een politicus vraagt een schorsing aan. Ik ben dat op mijn werk ook gaan doen, een schorsing aanvragen. En dat geeft best leuke reacties! In het begin wel tenminste. Op je werk kun je het beste even schorsen als niemand het ziet. In de raadszaal schijn je dat het beste te kunnen doen als er veel mensen op de tribune zitten. Dat maakt zo’n schorsing extra belangrijk. *Kuch*

Een woord waarmee je wordt doodgegooid in Ede is verbinden. We moeten verbinden. En ontmoeten. Daar kan niemand tegen zijn. Dat geldt blijkbaar niet voor politici net na de verkiezingen. Verbinden heet dan ineens formeren en dat vraagt nu al meer dan twee weken de tijd.

Wees even eerlijk tegenover elkaar Edese politici. En ga verbinden, niet formeren. Of op z’n Edes: practise what you preach.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *