Dyskryminacja

In het kader van de gemeentelijke huisvesting wil ik graag een paar voorstellen doen:

       In iedere straat mag er maar één blondine onder de 35 wonen want relatieproblematiek;

       In iedere wijk mogen er maar 6 AOW-ers gehuisvest worden want vergrijzing;

       Er mogen in de gemeente Ede maximaal 40 boeren wonen want milieuvervuiling.

Het lijkt al een eeuw geleden maar de discussie rondom de komst van asielzoekers speelde zich nog maar een paar jaar geleden af. Eén van de grootste struikelblokken voor de komst van oorlogsvluchtelingen bleek de huisvesting. De gemeente had daarin voorzien. Huisvesting kon plaatsvinden op recreatieparken en recreatieparken hebben we zat. Geen probleem dus. Tenminste, niet voor de gemeente. Sommige Edenaren dachten daar trouwens anders over.

Op dit moment speelt er iets met een andere groep migranten. Ze komen vooral uit Oost-Europa maar worden voor het gemak Polen genoemd. Ze zijn niet op vakantie, die Polen, maar ze komen hier om te werken. En ja, dan is het wel makkelijk om hier ook te gaan wonen want iedere dag forenzen naar Warschau is ook niet wat.

Ze doen het werk dat Nederlanders niet meer willen doen. Aspergesteken, verpleging, schoonmaken. Het werk waar wij zelf onze neus voor ophalen omdat het te vies is of te weinig betaalt.

Maar er gebeurt iets geks als je de politiek hoort praten over Polen. Al het politiek correcte taalgebruik rondom de asielzoekers verdwijnt als sneeuw voor de zon als het om Polen gaat. Dan mag er ineens veel meer. Er vallen woorden als verpaupering en overlast. Gebruikte je dat soort woorden als tegenstander van de komst van asielzoekers dan kreeg je direct de sticker racist op je voorhoofd geplakt.

Ook zo’n raar verschil zijn de recreatieparken. Blijkbaar vonden we het prima om daar Syriërs in te stoppen maar de Polen zijn daar niet welkom. Dan valt het woord arbeidsmigranten. Het lijkt wel een soort tweederangsmigrant, zo’n arbeidsmigrant. Alsof je dan minder meetelt. En dat zie je terug in het huisvestingsbeleid van deze groep migranten want die moeten van de recreatieparken naar de woonwijken van Ede vertrekken want ze geven te weinig geld uit op de recreatieparken en in de recreatiedorpen.

Dat zou natuurlijk kunnen komen omdat ze geen flikker verdienen en dat komt weer omdat consumenten graag zo goedkoop mogelijk hun nieuwe tussenwandje gestuct willen hebben.

In de raadsvergadering van vorige week donderdag kwam het voorstel aan de orde om een maximum aantal arbeidsmigranten per straat toe te laten. Ik noem maar een voorbeeld: in de Molenstraat mag maar één Pool wonen. Zo’n voorstel wordt gedaan in een zaal waarin tegenwoordig pontificaal artikel 1 van de grondwet hangt: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.”

Ik zal, dit keer, geen grote woorden gebruiken. Nou ja, eentje dan: schandalig.

Waar is de inclusie, de tolerantie en verdraagzaamheid? Ben je tegen de komst van asielzoekers in verband met overlast dan ben je een fascist maar ben je tegen de komst van arbeidsmigranten dan ben je een pragmatisch politicus?

Ik zal een lang verhaal kort maken; zet in plaats van het woordje Polen in deze discussie een andere groep buitenlanders of een Nederlandse minderheid en de wereld tuimelt over je heen. En terecht. Want zie je het al voor je? “In iedere straat mag maximaal één Marokkaan wonen. In iedere wijk mag maximaal één homo worden gehuisvest”.

Klinkt dat oneerlijk? Ja, dan ineens wel. Maar als je dat vindt ga dan die mensen die voor een fooi asperges steken maar eens uitleggen dat er maximaal één Pool per straat mag wonen omdat ze ‘overlast’ veroorzaken.

Maar dan heb je geluk. Polen maken zich daar niet zo druk om want daar zijn ze te druk voor. Ze moeten namelijk werken.

 

1 thought on “Dyskryminacja

  1. Żeby znaleźć przyjaciela trzeba przymknąć nieeco oko. Żeby go zachować trzeba przymknąć oba. N. Douglas. Czy wiesz co symbolizują Kolory i jaka jest ich symbolika w psychologii ? Thx & Regards… 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *