Op 11 juli j.l. was er een belangrijke gemeenteraadsvergadering in Ede. In die vergadering besprak de raad de gemeentelijke perspectiefnota 2025 – 2028. In die nota wordt de koers van de gemeente Ede uitgezet en vastgesteld, zowel inhoudelijk als financieel. Vooral dat vaststellen is dus belangrijk. Dat is nu net iets langer dan 3 maanden geleden dat de zogenaamde perspectiefnota is vastgesteld door de gemeenteraad van Ede. Dat probeer ik nog even te onthouden.
Nog even die perspectiefnota. De gemeente Ede bepaalt daarin wat de gemeente gaat doen in de komende jaren en tegen welke kosten en dat allemaal op vele gebieden. Bjvoorbeeld onderwijs, sport, kunst en cultuur.
Wat is nu eigenlijk vastgesteld in die nota over kunst en cultuur?
Daar komt het citaat “het Uitvoeringsprogramma inclusief cultuurvisie zal in tweede helft van 2024 ter besluitvorming worden voorgelegd aan uw raad”
Even tussendoor: dat uitvoeringsprogramma is de praktische vertaling op welke wijze de cultuurvisie vorm zal krijgen in de komende vier jaar.
Dat citaat is opgeschreven door het college van burgemeester en wethouders. Daarna is dus besloten door de gemeenteraad dat de cultuurvisie en het daarbij behorende uitvoeringsprogramma vastgesteld worden door de gemeenteraad. Het is een duidelijke zin in de perspectiefnota en de eerstverantwoordelijke wethouder Karin Bijl heeft daar natuurlijk voor gezorgd. Tot zover prima. Vervolgens gebeurde er iets raars, nota bene zelfs binnen die drie maanden.
Op 17 september j.l. werd de cultuurvisie vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Nauwelijks twee maanden na 11 jul j.l. Wat deed het college vervolgens? Die stuurde de cultuurvisie ter kennisname naar de gemeenteraad. Over het zogenaamde uitvoeringsprogramma werd nauwelijks met een woord gerept.
De gemeenteraad heeft toch al op 11 juli j.l. besloten dat in het najaar van 2024 besluitvorming zal plaatsvinden over het uitvoeringsprogramma en de cultuurvisie door de gemeenteraad? Het college, beter gezegd wethouder Bijl, heeft dat toch zelf voorgesteld aan de gemeenteraad?
Wat gebeurde er vervolgens?
Op 17 oktober j.l. mocht de gemeenteraad vergaderen over de cultuurvisie. Afgesproken was in de perspectiefnota dat de cultuurvisie ter besluitvorming zou worden aangeboden aan de raad en maar vervolgens mocht de raad slechts louter kletsen over die visie.
Afgesproken was in de perspectiefnota dat het uitvoeringsprogramma van die cultuurvisie ter besluitvorming zou worden aangeboden aan de raad en vervolgens deelt wethouder Bijl op 17 oktober j.l. mee dat het uitvoeringsprogramma haar verantwoordelijkheid is en dat zoiets niet vastgesteld zal worden door de raad. Maar één troost: de raad heeft op 17 oktober j.l. weer ruim 2 uur gezellig gekletst en niemand in de gemeenteraad wist zich blijkbaar te herinneren dat over de cultuurvisie en het uitvoeringsprogramma al op 11 juli jl. belangrijke besluiten waren genomen.
Aan de perspectiefnota heeft de gemeenteraad schijnbaar geen actieve herinnering. En dan nog het gedrag van wethouder Bijl? Wist zij ook niet dat de raad al iets besloten had over de cultuurvisie en het uitvoeringsprogramma door middel van de perspectiefnota? Of, en dat is veel ernstiger, heeft zij bewust haar mond gehouden over die essentiële zin in de perspectiefnota? Is het onnozelheid of onwetendheid van haar of haar mogelijk gebrek aan interesse voor en kennis van kunst en cultuur?
Op 17 oktober j.l besprak dus de gemeenteraad de cultuurvisie zonder enig historisch besef daarover. Hoewel 3 maanden daarvoor had de raad nog iets zinnigs over kunst en cultuur besloten!! Zo lang geleden was dat niet. Zou de gemeenteraad het zelf wel snappen dat hun geklets op 17 oktober j.l. volkomen zinloos was? Zal de wethouder nu een nederig memo gaan schrijven aan de gemeenteraad waarin ze een nieuwe procedure voorstelt om het uitvoeringsprogramma en de cultuurvisie ter besluitvorming aan de raad voor te leggen? Of gaat ze nu voor ’t eerst die zin in de perspectiefnota lezen? Waarschijnlijk niets van dat alles!
Tot slot.
Er was, ergens in juni dit jaar, een informatie-avond van de gemeente Ede over de cultuurvisie. Daar werd door die gemeente met geen woord gerept over wat de gemeenteraad op 11 juli 2024 zou gaan afspreken via de perspectiefnota over de cultuurvisie en het daarbij behorende uitvoeringsprogramma.
Kortom, vooral wethouder Bijl heeft m.i. gekozen voor een volstrekt verkeerde start van de nieuwe cultuurvisie, daarbij geholpen door een gemeenteraad die kletsen tot kunst verheven heeft!
Marcel,
Dank voor dit heldere verhaal over het troebele deel van het besluitvormingstraject cultuur: van visie naar financiering naar uitvoering.
Als je je graag in dit soort problematiek vastbijt kan ik je na 35 jaar ervaring voldoende stof aanreiken over de verwikkelingen rond een regionale kunstijsbaan in Ede. Genoeg stof om ededorp.nl een jaar lang met colums over dat onderwerp te vullen. Concreet: het Edese sportbeleid en specifiek daarin een kunstijsbaan, die er nog steeds niet is, in een tijd waarin de raad besluit tot de bouw van een topsporthal zonder Edese Topsport dat er gebruik van maakt en een vijfde zwembad in Ede van zo’n slordige 85 miljoen dat moet bijdragen aan het terugbrengenvan zwemwatertekort en aan het opkrikken van de sport/beweegdeelname naar 75% voor Ede. Dat zal met de traditionele sporten alleen echter nooit lukken.
Theo, ik heb een vraag naar aanleiding van bovenstaande reactie. Graag contact via mijn mail-adres @ede.nl