Burgemeester Regenboog

Nog maar twee jaar geleden stemde de gemeenteraad over het hijsen van de Regenboogvlag. De vlag die bedoeld is om te laten zien dat Edenaren uit de LHBTQIAP-gemeenschap er ook bij horen. Onder leiding van de vorige burgemeester van der Knaap vond er zelfs een hoofdelijke stemming plaats. Leden van de PvdA, Gemeentebelangen en de VVD stemden tegen, samen met de 3 C’s en het voorstel werd verworpen. Democratie in optima forma.

Nog geen twee jaar later ging het even iets anders. De burgemeester heeft onderzocht of er draagvlak was en dat was er volgens hem. De burgemeester heeft zelfs uit zijn gesprekken met het college en het Presidium de conclusie getrokken dat dat draagvlak in de hele gemeente aanwezig is. Knap.

En dus werd het geregeld. Op donderdag 11 oktober wapperde de regenboogvlag voor het Edese gemeentehuis. Leuk voor de LHBTQIAP-ers die wel als een aparte groep behandeld willen worden. En bovendien een steun in de rug voor andere minderheden die hun eigen vlaggetje willen zien wapperen in Ede. Vanaf nu dus ieder jaar de Marokkaanse vlag op 30 juli en de Friese vlag op 5 juni. Want Marokkanen en Friezen horen er tenslotte ook bij in Ede!

Ik neem aan dat de burgemeester daar ook snel even wat draagvlak voor vindt. Want LHBTQIAP-ers, Marokkanen en Friezen zijn natuurlijk ook stemmers. Dat draagvlak gaat best lukken want partijen die normaal gesproken de democratie hoog in het vaandel hebben staan zijn ineens een stuk minder kritisch als zo’n besluit ze bevalt. Behalve de SGP was er geen partij die erover piepte dat ze buitenspel was gezet.

Daarnaast scoort zo’n regenboogvlag natuurlijk lekker. Het genereerde landelijke publiciteit. Verhulst ging viral. En dat zelfs nog voor zijn tv-optreden als undercoverburgemeester bij kwaliteitszender SBS waarin onze burgemeester Edenaren gaat bespieden vanuit een rol als vermomde verkeersregelaar. Het duidt in ieder geval niet op schuwheid voor de media.  

Vrijdag 12 oktober was het Thank a Farmer Day. Juist in de gemeente die zichzelf graag de hoofdstad van FoodValley wil noemen zou je op deze dag een vlag voor verwachten. Maar ja, daar haal je de Telegraaf natuurlijk niet mee.

Good’old Breunis van de Weerd, tegenwoordig burgemeester van Nunspeet haalde ook de landelijke pers. Hij vertelde dat voor het hijsen van een vlag op het Nunspeetse stadhuis er eerst een raadsbesluit moest worden genomen. Met dat standpunt wordt je misschien niet populair op de radio en tv, maar het is wel de meest koninklijke weg.

Onze burgemeester ging er in zijn glossy website reneverhulst.ede.nl, inmiddels aangepast, nog prat op dat transparantie en openbaarheid hoog in zijn vaandel staan. Practise what you preach. Geen achterkamertjesbesluiten, geen geheime vergaderingen waarin extra miljoenen worden uitgegeven voor het nieuwe station en geen undercoveracties om Edese burgers te begluren.

Nu gaat het nog over vlaggetjes en verkeersregelaars. Laat het daar maar bij blijven.

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.