Bezorgde Lunteranen

Een jaar of tien geleden nam een aantal ondernemers uit Lunteren het initiatief om het bestaande industrieterrein uit te breiden voor hun eigen ondernemingen. Dat ging om 3,4 hectare maar daar werd voor het gemak maar 10 hectare van gemaakt. Maar 10 hectare is netto, daar moeten nog toegangswegen, slootjes, stoepjes en dergelijke bij waardoor die 10 hectare ineens 20 hectare werd.  Dat wordt tegenwoordig teruggerekend naar voetbalvelden en dat zijn er 28.

Door de Dorpsraad werd onder de Lunterse bevolking een enquête gehouden; het aantal respondenten bleek representatief en de uitkomst was dat ongeveer 2/3 van de Lunteranen zo’n uitbreiding niet zag zitten. Liever groene weilanden dan betonnen dozen en ik snap dat. Er is in onze Foodvalley al genoeg platteland vervangen door industrie. 

De initiatiefnemers zetten toch door en de gemeente kan dan niet anders dan dat in behandeling nemen. Om landbouwgrond om te zetten in beton is wel een speciale toets nodig, de Laddertoets. Die doet de gemeente niet zelf maar daarvoor wordt een volledig onafhankelijk en objectief bureau ingeschakeld. Die deed een offerte en daarin stond een opmerkelijke zin:

“Een garantie voor een positieve uitkomst van het onderzoek kunnen we niet geven, wel denken we uiteraard maximaal met u mee om tot een voor u zo optimaal mogelijk resultaat te komen.”

Een positieve uitkomst? Hoezo? Heeft de gemeente dan al een bepaalde richting aangegeven? Wat is dan dat optimaal mogelijk resultaat? Dat staat er niet bij natuurlijk. Het bureau, de STEC Groep, blijkt ook wat minder objectief dan ze zelf beweren. Ze zijn de opstellers van de Visie Werklocaties Regio Foodvalley en het RPW, het Regionaal Programma Werklocaties Foodvalley. Het zou natuurlijk wel raar zijn als de Laddertoets ineens het tegenovergestelde zou beweren dan wat ze in die andere rapporten hebben gezet.

Maar er staat ook goed nieuws in die Laddertoets. De STEC Groep heeft het huidige aanbod in de regio onderzocht en daaruit blijkt dat er op dat moment 19 hectare bedrijfsterrein wordt aangeboden waar de komende jaren nog ruim 100 hectare bijkomt.

Klaar!

Dan moeten die Lunterse ondernemers misschien wat verder fietsen maar dan blijft het dorpsaanzicht van Lunteren intact. Dan kan die dassenburcht daar gewoon blijven zitten en dan kunnen die 250 bomen gewoon blijven staan.

Maar de onafhankelijke en objectieve STEC groep rekent nog even creatief door (“…wel denken we uiteraard maximaal met u mee om tot een voor u zo optimaal mogelijk resultaat te komen.”)! Voor de hele Foodvalley schijnt 166 hectare te worden gevraagd en STEC Groep berekent vervolgens dat 63% van die vraag uit een cirkel van 7 kilometer rondom de Stroet komt.

Er blijkt dan geen 10 hectare nodig te zijn, maar het gaat dan ineens om 105 hectare! Dus het begon met 3,4 hectare maar het ‘optimaal mogelijke resultaat’ is dat het om meer dan 100 hectare gaat. Handig, zo lijkt 10 hectare nog wel mee te vallen en lijkt dat er met de dreiging van 105 hectare een stuk makkelijker door te drukken.

Maar 10 hectare wordt in de praktijk een terrein van 28 voetbalvelden vol met prefab, beton en andere lelijkheid. Dat ziet er niet uit. Laat staan 105 hectare. Daarmee trap je de Lunteraan op zijn ziel. Jammer voor die paar ondernemers, jammer voor de werkgelegenheid (0,4% werkloosheid in Lunteren…) maar er is volgens diezelfde STEC Groep, objectief en onafhankelijk, in de buurt nog 19 hectare beschikbaar.

Misschien daar eerst maar even kijken?

3 thoughts on “Bezorgde Lunteranen

  1. Een bureau dat zonder gêne de frase “zo optimaal mogelijk” uit een tekstverwerker weet te persen moet cultureel en intellectueel failliet verklaard worden en opgedoekt. Tegen de verantwoordelijken moet een rechtzaak worden aangespannen wegens verkrachting van de Nederlandse taal.

    Hun onderzoeken en rapportages moeten “zo optimaal mogelijk” opgespoord, nietig verklaard en versnipperd worden.

    Het is “zo goed (of gunstig, of meest haalbaar) mogelijk” of “optimaal”. Anders niet.

  2. De wereld, Nederland en ook Ede, dus ook Lunteren moeten om er dient respektvol met onze aarde omgegaan te worden. Nog immer is alles gericht op eenzijdige groei gericht op industrie en bedrijven .
    De aarde en de toekomst van de mens worden ernstig bedreigd! Dringend is er behoefte aan vergroting van de biodiversiteit en landbouw die op biologische basis bedreven wordt. Ede wil qua food een voorbeeld worden, ergo kies voor een andere invulling qua besteding van grond met biologische landbouw

  3. Voor hetzelfde project is een Boom Effect Analyse (BEA) gemaakt door Tree-O-Logic. Het is een buitengewoon slordig document geworden. Je kan je afvragen of deze analyse dan nog wel enige waarde heeft. In hoofdstuk 2 van de BEA wordt bijvoorbeeld gesproken over bomen langs de Jachtlaan en de Amersfoortseweg en de kaplijst spreekt van een bos en bosplantsoen. Deze straten, het bos en het bosplantsoen bestaan echter niet op De Stroet…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *